In dit artikel
- De TIG lasboog
- Soorten wolfraam elektrode gelijkstroom lassen DC TIG
- Dikte wolfraam elektrode
- Gas na-stroom
- Conclusie
TIG wolfraam: Welke wolfraam gebruik ik voor DC TIG lassen?
Bij het DC TIG lasproces gebruik de lasser Direct Current, ook wel gelijkstroom genoemd. De Wolfraam bij TIG lassen is een niet afsmeltende elektrode. In tegenstelling tot Elektrode lassen waarbij de elektrode afsmelt en toevoegmateriaal wordt.
De TIG lasboog
De lasboog bij TIG lassen is van zeer hoge temperatuur. Hierdoor wordt de elektrische stroom geleid tussen de elektrode en het werkstuk waarna het smeltbad ontstaat. Het gas is bij kamertemperatuur een zeer slechte geleider. Doordat er geen ladingdragers in het gas zijn om de stroom te geleiden.
De binding in de gasatomen is bij hoge temperatuur veel geringer. Er komen elektronen vrij en de ionen zullen zich vrij kunnen gaan bewegen. Er treedt ionisatie op, de binding tussen een elektron en het ion wordt verbroken. Door het spanningsverschil zullen de elektronen zich naar de positieve kant begeven en de ionen zullen de tegenovergestelde richting in gaan.
Verondersteld wordt dat de wolfraam elektrode negatief is en het werkstuk positief.
Als we het stroombeeld volgen zien we dat in de wolfraam elektrode de elektronen zich naar de punt toe bewegen en vervolgens bewegen er elektronen in de boog kolom naar de positieve kant. De ionen bewegen zich naar de negatieve kant.
Soorten wolfraam elektrode gelijkstroom lassen DC TIG
Goude wolfraam elektrode (WL15)
De gouden wolfraam elektroden bevatten 1,5% Lanthanium. Ze zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) van Staal en RVS. Ze hebben goede ontstekingseigenschappen en zijn zeer geschikt voor het lage stroombereik.
Grijze wolfraam elektrode (WC20)
De grijze wolfraam elektroden bevatten 2% Cerium. Deze zijn veelgebruikt door de goede ontstekingseigenschappen. Ze zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) van Staal en RVS.
Paarse wolfraam elektrode (E3)
Deze wolfraam elektroden (met Lanthaan, Zirkonium en Yttrium) zijn geschikt voor zowel wisselstroom- (AC) als gelijkstroomlassen (DC) van Staal, RVS en Aluminium.
Turqoise wolfraam elektrode (WS2)
Deze wolfraam elektroden bevatten 2% seltene erden. Ze zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) van laag- en hooggelegeerde staalsoorten.
Blauwe wolfraam elektrode (WL20)
De blauwe wolfraam elektrode bevatten 2% Lanthanium. Ze zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) van Staal en RVS.
Dikte wolfraam elektrode
De meest voorkomende wolfraam elektrode diameters zijn 0,5 mm – 1,0 mm – 1,6 mm – 2,4 mm – 3,0 mm – 3,2 mm en 4,0 mm. Welke dikte bij de werkzaamheden van toepassing is hangt van verschillende factoren af.
De richtlijnen zijn als volgt:
TIG lassen op gelijk stroom (DC)
1,0 mm dikte elektrode 15 – 50 ampère
1,6 mm dikte elektrode 50 – 120 ampère
2,4 mm dikte elektrode 80 – 150 ampère
3,0 mm dikte elektrode 130 – 250 ampère
Gas na-stroom
Na het lassen moet de lasser het beschermgas voldoende lang laten nastromen na het onderbreken van de boog. Dit is om de warme wolfram elektrode tegen verbranding door contact met zuurstof te beschermen.
Conclusie
Afhankelijk van het materiaal dat gelast moet worden is er veel keuze in type wolfraam.
Wilt u advies over welke wolfraam het beste bij uw werkzaamheden aansluit of wilt u deze aankopen?
Neem dan contact op via onderstaand formulier of bel naar 088 – 011 22 00