Al 20 jaar de verbindende factor op jouw werkvloer!
Start nu met je lasopleiding, training of certificering.

Mail ons

Wil je weten welke opleiding bij jou of je bedrijf past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

10 + 10 =

dec 22, 2020 | Lasschool

UWV ziet aantal werklozen toenemen door coronacrisis: ‘Omscholen is nog belangrijker dan ooit’

Links en rechts kondigen bedrijven reorganisaties aan. Bij de ‘grote jongens’ sneuvelen honderden banen, bij MKB’ers zijn de ontslagen op de vingers van één hand te tellen en vacatures die open stonden zijn ingetrokken.

“Corona legt de pijnpunten van de arbeids­markt bloot. De mismatch die er voor de pandemie ook al was, wordt nu versterkt”
Willem Schrijvers, Arbeidsmarktadviseur UWV

Omscholing is dus het toverwoord. Een verantwoording voor werknemers zelf, maar zeker ook iets waarmee bedrijven aan de slag moeten. Jellema (Regiomanager UWV) pleit voor een nieuwe manier van werven: laat het traditionele cv los, ga niet direct uit van een diploma, maar kijk naar iemands kwaliteiten. ,,Bedrijven zijn best bereid te investeren in hun werknemers. Maar nu kijken zij vooral naar wat het oplevert op de korte termijn. Wat is nu nodig? Daar wordt naar gekeken. Maar misschien moeten bedrijven hun medewerkers wel zó goed opleiden dat ze té goed worden en dat ze het bedrijf op termijn verlaten… Dat is echt niet zo negatief als het klinkt.’’

Een leven lang leren
Doorstroming, noemt Jellema dat. Een trend die UWV al langere tijd signaleert is dat mensen levenslang inzetbaar moeten zijn en zij dus ook een ‘levenlang leren’. ,,En dan is het helemaal niet gek dat als je bij bedrijf A iets leert je dat na een paar jaar gebruikt in bedrijf B, of daarna in nog een derde bedrijf. Mijn ervaring leert dat je daar als bedrijf niet slechter van wordt. Sterker nog, zo’n leeromgeving straalt positief op je af en trekt op zijn beurt weer nieuwe mensen aan.’’

“Met een relatief eenvoudige omscholing is vaak al te voorkomen dat iemand onnodig in de WW of bijstand terecht komt.”
Gerard Jellema, Regiomanager UWV

Volgens Jellema kan je daarbij ook goed ‘buiten de gebaande paden’ denken. ,,Als iemand graag in zijn vrije tijd aan auto’s of brommers sleutelt maar eigenlijk bankier is, dan kan hij zich prima omscholen tot een technisch beroep. Maar dat moeten we dan wel onder de aandacht brengen.

Kansrijke beroepen
UWV laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of willen nadenken over omscholing.

In de lijst van gespecialiseerd vakmanschap staat het beroep lasser vermeld. Wilt u weten hoe ook u lasser kan worden? Neem dan vrijblijvend contact op met de opleidingsadviseur via (0)320-762618 of info@lasschool.nl

 

→ Neem direct vrijblijvend contact op over de omscholingsmogelijkheden

Bekijk welke opleiding bij u past

 

Bron: UWV
Kansrijke beroepenlijst