Al 20 jaar de verbindende factor op jouw werkvloer!
Start nu met je lasopleiding, training of certificering.

Mail ons

Wil je weten welke opleiding bij jou of je bedrijf past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

12 + 15 =

Coöperatie Lasschool.nl Nederland U.A.

Onderwaterlassen

Wat is onderwaterlassen?

Word elektrode lasser

Onderwaterlassen

Onderwaterlassen wordt toegepast bij installaties onder het wateroppervlak. Zo zijn er installaties die niet eerst boven water gehaald (kunnen) worden zoals boorplatforms, pijpleidingen en schepen. Over het algemeen worden stalen verbindingen gelast. Dit komt doordat er bij nat onderwaterlassen geen gebruik gemaakt wordt van een apart beschermgas. Het toegepaste lasproces is booglassen met beklede elektrode.

Bij droog onderwaterlassen kan de laskwaliteit worden vergroot, de lasser maakt gebruik van een afgesloten tank waarbij gebruikt gemaakt kan worden van lasgas.

Het lasproces: booglassen met beklede elektrode
De lasser past het BMBE lasproces toe met speciale onderwaterlas elektrodes. De elektrodes bestaan uit speciaal ontwikkelde vloeimiddelformuleringen, vulmetalen en aanvullende coatings.

Bij onderwaterlassen is het zicht voor de lasser slechter dan boven water. Daarnaast is de lasser aan het werk onder zware omstandigheden en hierdoor is de kans groter op lasfouten. Om de laskwaliteit te controleren zijn verschillende NDO (niet-destructieve) methoden ontwikkeld.

Onderwaterlasser worden
Om onderwaterlasser te kunnen worden moet een lasser het elektrode lasproces beheersen en zeer bekwaam zijn in het duiken.

Wij geven de opleidingen tot elektrode lasser. Van NIL niveau 1 t/m 4. Daarnaast geven we ook specifieke trainingen gebaseerd op de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Voor het leren duiken moet de lasser opgeleid worden bij een duikschool.

Risico’s en gevaren voor een onderwaterlasser
Een onderwaterlasser word blootgesteld aan verschillende risico’s en gevaren. Naast de las technische gevaren zijn er ook de risico’s van werken op grote diepte.

Het lassen op grote diepte is zeer gevaarlijk wanneer dit voor te lange periode word uitgevoerd. De drukverschillen zijn uiteraard zeer belastend voor het menselijk lichaam.

De lasser is bezig met zowel het lassen als het duiken. Beide vragen hierbij veel aandacht en concentratie. Hierbij is het gevaarlijk wanner hij word afgeleid. Doordat deze duiker zich bovendien sterk moet concentreren op zijn laswerkzaamheden, is er een verhoogd risico dat hij afgeleid wordt van de gewone duikrisico’s.

Wat verdient een onderwaterlasser?
Een onderwaterlasser verdient aanzienlijk meer dan een lasser boven water. Dit is dan ook niet zonder risico’s. Het is een zwaar beroep waarbij er veel van de lasser word gevraagd.

onderwaterlassen
onderwaterlassen elektrode-

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je weten welke opleiding bij jou of je bedrijf past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Selecteer hoe je contact wilt:

Wil je in het vervolg op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de lastechniek?

10 + 6 =